BYD Dolphin

De concurrent

De markt wordt overspoeld met Chinese auto's. Ze moeten zich daarom niet alleen onderscheiden van de gevestigde orde, maar ook van elkaar. De meeste nieuwkomers specialiseren zich daarom. Ze kiezen voor exclusiviteit of een lage prijs. BYD (Build Your Dreams) richt zich met de "Dolphin" echter op het midden van de markt met gemiddelde specificaties tegen een gemiddelde prijs. Is de Dolphin desondanks een sterke concurrent?

Autotest | BYD Dolphin De concurrent

De BYD Dolphin is een compacte SUV met elektrische aandrijving. De Dolphin heeft veel onvolkomenheden, maar de prijs tov de actieradius deugt. Hoog veiligheidsniveau.

Plus

  • grote actieradius t.o.v. prijs
  • unieke, veilige en efficiente batterij-techniek

Min

  • matig weggedrag
  • hoog verbruik / traag laden
  • veel rijgeluiden

Conclusie

Is de middelgrote BYD Dolphin met zijn middelgrote prijs een serieuze concurrent voor de gevestigde orde? De eerste indruk is: nee, want er is te veel op- en aan te merken. De stoelen zijn matig, er zijn veel rijgeluiden, de slimme assistent verstaat slecht, het verbruik is hoog, de voorwielen kunnen het motorvermogen nauwelijks aan, het klimaatcontrolesysteem weet van geen ophouden, de Nederlandse vertalingen deugen niet en het snelladen verloopt grillig. Over de betrouwbaarheid of restwaarde van deze nieuwkomer is nog niets bekend.

Echter: een deel van deze zaken is met software-updates te verhelpen. En de ervaring met Chinese autofabrikanten leert dat ze zo goed luisteren, dat veel van die zaken zullen zijn opgelost kort nadat dit stuk is gepubliceerd. Andere zaken gaan wennen. Wie kalm met de verkeersstroom meerijdt merkt nauwelijks dat het weggedrag achterblijft.

Ten opzichte van de prijs is de actieradius zeer goed. Om twijfel over het nieuwe merk weg te nemen, heeft BYD niet bezuinigd op de veiligheid. Kortom: de basis deugt en daarom zijn kleine aanpassingen voldoende om de Dolphin uiteindelijk tot een geduchte concurrent te maken.