Xpeng P7

Goed, indien...

Talenten uit de autowereld zochten een nieuwe uitdaging. Ze dachten het allemaal beter te kunnen en verruilden daarom hun baan bij gerenommeerde fabrikanten en begonnen onder Chinese leiding een eigen automerk. Dat merk is "XPeng" en wil beter vervoer aanbieden aan het grote publiek. Auto's zijn een belangrijk onderdeel, maar niet het enige product dat XPeng aanbiedt. De auto's die XPeng aanbiedt zijn uiteraard elektrisch, want dat is waar de gevestigde orde de meeste steken laat vallen. Doet XPeng het inderdaad beter?

Autotest | Xpeng P7 Goed, indien...

De XPeng P7 is een forse sedan uit China. De P7 is verre van foutloos, maar veel kan worden opgelost met software updates. Bovendien maakt de scherpe prijs heel veel goed.

Plus

  • groot bereik, goede prestaties
  • scherpe prijs
  • moderne, rijke uitrusting

Min

  • geen ondersteuning voor Apple CarPlay / Android Auto
  • weinig uitgesproken karakter
  • ruimte achterin kan beter voor een auto van deze omvang

Conclusie

Weet XPeng meerwaarde te bieden boven het bestaande aanbod? Ja, maar alleen met de prijs. Op het moment van schrijven is de P7 te omschrijven als de beste kopie van een Tesla tot nu toe. Echter, de prijs is lager.

Tegelijkertijd is duidelijk dat XPeng nog weinig ervaring met de Europese markt heeft en dat vertaalt zich in allerlei onvolkomenheden in de elektronica. Echter: die zijn allemaal op te lossen met updates, die bovendien draadloos worden doorgevoerd. Vanwege de lage prijs neemt de koper die ongemakken vooralsnog voor lief. Als XPeng de fouten oplost biedt de P7 eenzelfde product tegen een lagere prijs. Als XPeng de moeite neemt om de Europese markt en smaak echt goed te onderzoeken en daar goed op in te spelen, dan kan de P7 zelfs een beter product tegen een lagere prijs worden.