Zeekr X

Geen voorsprong, wel vooruitgang

Bij het merk Zeekr hoort een bijzonder verhaal. De modellen die nu onder de naam Zeekr worden verkocht waren eigenlijk voor een ander merk ontworpen. Echter, ze waren te goed en om ruimte te geven aan innovatie besloot het moederbedrijf het merk "Zeekr" in het leven te roepen. De "X" zou zijn tijd zelfs ver vooruit zijn...

Autotest | Zeekr X Geen voorsprong, wel vooruitgang

De Zeekr X combineert al het goede van andere elektrische auto's in een futuristische verpakking en plakt er een concurrerend prijskaartje op. Met dat sterke openingsbod wil Zeekr de markt veroveren.

Plus

  • uitstekende rijeigenschappen
  • scherpe prijs, rijke uitrusting
  • prima prestaties, snel opladen

Min

  • geen dashboardkastje
  • hoog energieverbruik
  • onhandig grote draaicirkel

Conclusie

Het nieuwe Chinese merk "Zeekr" heeft als slogan "ahead of the curve" en belooft nu al te leveren wat andere fabrikanten slechts in de toekomst beloven. In de praktijk maakt de X die claim niet waar. Op de vooruitstrevende vormgeving en een enkele gimmick na, biedt de X geen techniek of voorziening die de concurrentie niet biedt. Uiteraard loopt de X wel ver vooruit op auto's met een verbrandingsmotor, maar dat geldt voor alle elektrische auto's.

Maar... er is meer! Wat Zeekr doet is al het goede van andere auto's bundelen in één model. Zo omvat de uitrusting simpelweg alles wat bij anderen in het beste geval met vele opties is te realiseren. Daarnaast zijn de aandrijflijn, batterij en het onderstel van de allerlaatste generatie en dat zorgt voor een groter bereik, sneller opladen, betere prestaties en een meer verfijnd weggedrag. Dat alles biedt Zeekr bovendien aan tegen een prijs waarvoor anderen slechts een basismodel leveren. Kortom: de X biedt niet de beloofde voorsprong, maar wel enorme vooruitgang.