Lynk & Co 01

Zweedse joker

Een nieuw merk betreedt de automarkt: "Lynk & Co". Lynk & Co belooft een nieuwe kijk op auto's, mobilitiet en verkoop. Het eerste model is toepasselijk genaamd "01". Met deze middelgrote SUV met hybride-aandrijving richt Lynk & Co zich op het meest populaire segment van de markt. De vraag is daarom: wat doet Lynk & Co anders?

Autotest | Lynk & Co 01 Zweedse joker

Lynk Co is een nieuw automerk dat anders wil zijn dan andere merken. Het eerste model, de 01, is echter alleen anders in de prijs en aankleding. De techniek en huur/koop mogelijkheden zijn niet nieuw.

Plus

  • prima rijeigenscappen
  • veel aandacht voor milieu
  • scherpe prijzen voor koop en huur

Min

  • onhandige / gevaarlijke locatie laad-aansluiting
  • spraakgestuurde assistent verstaat weinig en klinkt belachelijk

Conclusie

Wat doet het nieuwe merk "Lynk & Co" anders dan andere merken? Na een korte eerste kennismaking is het antwoord op die vraag: niet veel! Lynk & Co belooft een nieuwe kijk op auto's, maar komt met een heel gewone SUV en niet iets revolutionairs zoals een Renault Twizy (éénzitter) of BYTON (zelfrijdende cabine). Ook de techniek is heel gewoon: plug-inhybride aandrijving, en geen waterstof (Toyota Mirai) of zonne-energie (Lightyear One).

Het belangrijkste verschil zit in de aankleding, waarmee de Zweedse fabrikant klanten wil aanspreken die zich minder thuisvoelen bij Volvo of Polestar. Daarbij is de toon anders: in alle communicatie, van de website tot dialogen van de auto, is gekozen voor een informele en veelal jolige toon.

Lynk & Co stelt dat het anders is door de auto te presenteren in een "club", maar de gevestigde orde doet dit al jaren (o.a. Lexus Intersect, Nissan Crossing, Opel A-Dam Store, MG Popup, Polestar Space). Ook de mogelijkheid om de auto te huren ("private-lease"), kopen en vervolgens onderling te delen dankzij standaard ingebouwde software is niet nieuw (o.a. Smart ForTwo, Aiways U5). En toch is er alle reden om aan te nemen dat Lynk & Co voet aan de grond zal krijgen! Om dat te doen zet deze Zweed de joker in: een zeer scherpe prijs.