Aiways U6

Chinese charme

De Chinezen veroveren de markt! Dat doen ze door slim ontworpen producten tegen scherpe prijzen aan te bieden. Die producten zijn vrijwel allemaal elektrisch aangedreven SUV's. Dus hoe kunnen nieuwkomers zich dan nog van elkaar onderscheiden? Aiways doet dat door Chinese charme in te zetten. De "U6" is namelijk een SUV en coupé in één en daarmee lonkt Aiways niet alleen naar de prijsbewuste koper, maar ook naar de echte autoliefhebber.

Autotest | Aiways U6 Chinese charme

De Aiways U6 combineert een coupe en een SUV met eigenzinnige aankleding. De rijeigenschappen zijn goed, maar vanwege bemoeizuchtige elektronica blijkt dat niet direct.

Plus

  • onderscheidende stijl
  • levendig karakter
  • nette prijs

Min

  • gevoelloos lichte besturing
  • onhandige en gevaarlijke locatie laadaansluiting
  • bemoeizuchtige veiligheidsvoorzieningen

Conclusie

Omdat de gevestigde orde de overstap naar elektrisch rijden nog altijd te traag maakt, grijpen nieuwe Chinese fabrikanten hun kans om een deel van de markt te veroveren. Omdat ze dat bijna allemaal met SUV's doen die ook nog eens grofweg dezelfde stijl hebben, kiest Aiways met de U6 een andere aanpak. Aiways heeft gekozen voor een eigenzinnig model dat het midden houdt tussen een SUV en een coupé. Zowel de aankleding als het weggedrag zijn ongebruikelijk speels. Minstens zo belangrijk: Aiways houdt met het product en de prijs het midden tussen een doorsnee merk en een premium merk.

De naam Aiways was gekozen omdat het merk de nadruk wilde leggen op AI (Artificial Intelligence) en de daarbij behorende zelfrijdende auto's. Die ontwikkelingen worden echter door de wet geremd. Daarom gooit Aiways het nu over een andere boeg en kiest het voor vormgeving en dynamiek. De naam Aiways is namelijk ook op een andere manier uit te leggen: in het Chinees kan het ook "liefde voor rijden" betekenen. Chinese charme dus!